X

اخبار

اخبار و رویدادهای بیمارستان عرفان
شنبه, 30 مرداد,1400

شیر مادر ایمنی‌بخش نوزادان در برابر بیماری‌های ویروسی است

 

 

شیردهی در هنگام بیماری‌های شایع مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا بی‌خطر است. بسیاری از نوزادان از آنجایی که آنتی بادی را دریافت می‌کنند می‌توانند از شیر مادر تغذیه شوند. اگر بیش از حد از شیردهی خسته شده‌اید، می‌توانید شیر را ذخیره کنید. زیرا این شیر منبع تغذیه نوزادان از شیر مادر است. شواهد نشان می‌دهد که شیر مادر بهترین و مقوی‌ترین خوراکی برای نوزادان است و حاوی آنتی بادی و سایر عوامل ایمنی برای مبارزه با عفونت‌ها است. پزشکان ممکن است در برخی موارد پس از سنجش فواید و خطرات شیردهی را توصیه نکنند. اگر از شرایط مزمن رنج می‌برید ممکن است با پزشک یا یک مشاور شیردهی صحبت کنید تا تصمیم مناسبی بگیرید.

 

بیماری‌ها یا شرایطی که نمی‌توانید به نوزاد و کودک شیر دهیم چیست؟

اگر مادر مبتلا به بیماری مزمن باشد و نیاز به تجویز طولانی مدت دارو‌های خاص داشته باشد، شیردهی نیز منع مصرف دارد. تصمیم‌گیری برای شیردهی یا عدم شیر مادر اغلب بر اساس در دسترس بودن خوراک‌های جایگزین و خطرات و مزایای شیردهی انجام می‌شود. پزشکان ممکن است توصیه کنند در موارد زیر شیردهی را متوقف کنید:

  1. درمان اچ آی وی / ایدز با دارو‌های ضد ویروس
  2. درمان سرطان با دارو‌های شیمی درمانی و پرتودرمانی
  3. شیردهی ممکن است در شرایط مزمن مانند دیابت، مشکلات تیروئید، اختلالات روده یا کمبود وزن نشان داده نشود. همچنین ممکن است براساس شرایط فردی متفاوت باشد
  4. تغذیه با شیر مادر ممکن است در خانم‌هایی که تحت برخی از جراحی‌های پستان قرار گرفته اند امكان پذیر یا چالش برانگیز نباشد.
  5. تغذیه با شیر مادر برای نوزادان مبتلا به گالاکتوزمی توصیه نمی‌شود زیرا این امر باعث تجمع گالاکتوز در بدن آن‌ها و باعث عوارض می‌شود.

 

چگونه می‌توان از ابتلای کودک به بیماری جلوگیری کرد؟

  • قبل از دست زدن به کودک یا قبل از دست زدن به وسایل آن‌ها دستان خود را با آب و صابون بشویید. همچنین ممکن است برای ضد عفونی کردن دست‌ها ضد عفونی‌کننده بر پایه الکل را امتحان کنید.
  • از عطسه یا سرفه در نزدیکی کودک خودداری کنید.
  • هنگام شیردهی در هنگام بیماری‌های تنفسی، مانند COVID-۱۹ از ماسک استفاده کنید. مادران همچنین ممکن است هنگام شیردهی از محافظ صورت استفاده کنند. محافظ صورت و ماسک برای نوزادان توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است در تنفس آن‌ها اختلال ایجاد کند.
  • اگر به بیماری‌های بسیار عفونی مانند H۱N۱ (آنفولانزای خوکی) یا COVID-۱۹ آلوده باشید.
  • واکسن آنفولانزا سالانه دریافت کنید.
  • برای جلوگیری از ابتلا به عفونت بهداشت دست و سایر اقدامات بهداشتی را رعایت کنید.
  • قطع شیردهی برای جلوگیری از شیوع عفونت‌های ویروسی رایج به کودک توصیه نمی‌شود. در صورت لزوم ممکن است بهداشت را رعایت کرده و شیر دهید. اقدامات ایمنی توصیه شده را برای جلوگیری از آلودگی شیر مادر و بطری‌های تغذیه در هنگام بیان و ذخیره شیر مادر انجام دهید.

 

آیا بیمار بودن روی تأمین شیر تأثیر دارد؟

اگر مادر به طور معمول پمپاژ یا تغذیه نكند ممكن است شیر کم شود. این افت دائمی نیست و بعد از بیماری میزان تأمین به حالت طبیعی برمی گردد. بعضی اوقات دارو‌ها ممکن است در تولید شیر تداخل ایجاد کنند. برخی از دارو‌ها شناخته شده اند که باعث کاهش تولید شیر می‌شوند. شما ممکن است اطمینان حاصل کنید که کودک شما به اندازه کافی تغذیه و هیدراته شده است. برای دریافت نسخه‌های دارو‌یی دانستن نکات مربوط به شیردهی هنگام مصرف دارو‌ها بسیار مهم است.

 

آیا مصرف دارو در دوران شیردهی بی‌خطر است؟

بیشتر دارو‌ها هنگام پرستاری بی‌خطر هستند. با این حال مقدار دارویی که به شیر مادر می‌رسد ممکن است به دوز مصرفی و میزان دفع بدن مادر بستگی داشته باشد. دوز‌های پایین دارو‌های کوتاه مدت معمولاً به مادران شیرده داده می‌شود. ممکن است قبل از مصرف دارو به کودک غذا دهید یا شیر مادر را ذخیره کنید. هر دارویی مکانیسم پاکسازی خود را دارد. برخی از دارو‌ها در دوز‌های پایین‌تر می‌توانند با گذشت زمان تجمع یافته و منجر به سمیت شوند.

 

در صورت مبتلا شدن مادران به بیماری‌هایی مثل سرماخوردگی و آنفلوانزا در دوران شیردهی لازم است به پزشک مراجعه شود تا طبق دستورات او برای درمان درست عمل کنید و چگونگی شیردهی نیز بهتر است زیر نظر پزشک انجام شود تا نگرانی‌هایتان در مورد تغذیۀ نوزاد با شیر خودتان از بین برود. در این مطلب می‌توانید با شیردهی به نوزاد هنگام سرماخوردگی، تب، آنفلوانزا و مصرف برخی از داروهای تجویزی بی‌خطر برای درمان این بیماری‌ها آشنا شوید.

 

شیردهی و ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا

وقتی شما به سرماخوردگی یا آنفلوانزا مبتلا شده باشید، حتی اگر تب داشته باشید، باز هم می‌توانید به کودک خود شیر بدهید. در واقع، احتمالاً از یک روز قبل از شروع علائم شما‌، کودک نیز در معرض آن بیماری قرار گرفته است و از آنجا که سیستم ایمنی بدن شما در حال ساختن آنتی‌بادی‌های مبارزه با بیماری است، شما آن آنتی‌بادی‌ها را از طریق شیردهی به کودکتان انتقال می‌دهید که به محافظت از او نیز کمک خواهد کرد. اما در هر صورت برای درمان لازم است که به پزشک مراجعه کنید.

همچنین اگر تبی دارید که بیش از سه روز طول کشیده، بهتر است برای درمان و حفظ سلامت خودتان به پزشک مراجعه کنید. اگر مشخص شد که یک عفونت باکتریایی دارید، ممکن است پزشک برای شما آنتی‌بیوتیکی تجویز ‌کند که مصرف آن در حین شیردهی بی‌خطر باشد، پس حتماً پزشک را از شیردهی خود باخبر کنید. همین‌طور به یاد داشته باشید در طول بیماری، مقدار زیادی مایعات بنوشید، زیرا هرچه بدن شما آب بیشتری داشته باشد، تولید شیر بیشتر و بدنتان نیز قوی‌تر خواهد بود. همچنین لازم است دست‌های خود را قبل از در آغوش گرفتن کودک و قبل از شیردهی با آب و صابون بشویید. همچنین هنگام شیر دادن می‌توانید از یک ماسک نخی نیز استفاده کنید.

 

مصرف داروهای سرماخوردگی برای مادران شیرده

داروهایی برای سرماخوردگی وجود دارد که مصرف آنها در دوران شیردهی بی‌خطر است. اما مراقب باشید، زیرا داروهای سرماخوردگی اغلب ترکیبی از چند داروی مختلف است که در یک مایع یا قرص گنجانده شده است. برای محدود کردن ورود داروها به بدن کودک، از داروهای چندمنظوره که با بیش از یک نشانۀ سرماخوردگی مبارزه می‌کند یا بیش از یک مادۀ مؤثره دارد، پرهیز کنید و به‌طورکلی از مصرف داروهای مختلف بدون اجازۀ پزشکتان خودداری کنید. برخی از داروهای سرماخوردگی هنگام شیردهی شامل موارد زیر است:

داروهای ضداحتقان: بیشتر داروهای ضداحتقان برای مصرف در حین شیردهی بی‌خطر است و فقط مقدار بسیار کمی از این داروها وارد شیر مادر می‌شود. در یک پژوهش، محققان دریافتند که این داروها ممکن است تولید شیر را کاهش دهد، اما این نظریه هنوز اثبات نشده است و وقتی شما چند ماه به کودک شیر داده‌اید و میزان تولید شیر در بدن شما تثبیت شده، بعید است که این داروها بتواند آن را تغییر دهد. همچنین لازم است این داروها را پس از تجویز و تأیید پزشک مصرف کنید.

آنتی‌هیستامین‌ها: اگر آنتی‌هیستامینی که برای شما تجویز شده است برای درمان آلرژی نیز به کار می‌رود، معمولاً مشکلی وجود ندارد، زیرا این نوع آنتی‌هیستامین‌ها به‌طورکلی بی‌خطر است. اما به خاطر داشته باشید که آنتی‌هیستامین‌های نسل اول مانند دیفن‌‌هیدرامین و کلرفنیرامین می‌تواند باعث خواب‌آلودگی نوزاد شود، درحالی‌که آنتی‌هیستامین‌های نسل دوم و سوم مانند لوراتادین و فکسوفنادین کمتر می‌تواند خواب‌آور باشد. پس در هر حال لازم است برای مصرف آنتی‌هیستامین در دوران شیردهی با پزشک کودک خود نیز مشورت کنید.

 

دارو‌های درمان سردمزاجی و بی‌خطر برای مادران چیست؟

- هیدراته بمانید:

نوشیدن آب کافی باعث بهبود علائم سرماخوردگی و جلوگیری از کم آبی بدن می‌شود. همچنین ممکن است آب میوه‌های رقیق شده، سوپ (آبگوشت) و چای را امتحان کنید.

- از مرطوب‌کننده استفاده کنید:

دستگاه بخور می‌تواند هوا را مرطوب کرده و سرفه خشک را کاهش دهد. هوای خشک اغلب سرفه را بدتر می‌کند.

ویتامین C را در رژیم غذایی بگنجانید:

سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، اسفناج و کلم بروکلی و میوه‌هایی مانند پرتقال، کیوی، انبه، توت فرنگی و لیمو منابع خوبی از ویتامین C هستند.

- روی را در رژیم غذایی بگنجانید:

روی به تقویت ایمنی کمک می‌کند. شما ممکن است غذا‌های غنی از روی مانند جو دوسر، جوانه گندم، تخم مرغ، گوشت گاو و بوقلمون را به رژیم خود اضافه کنید.

 

همچنین اگر پزشک تشخیص داد که تنها گزینۀ موجود برای درمانتان دارویی است که با شیردهی شما سازگار نیست، می‌توانید در دورۀ مصرف دارو، شیر خود را پمپ کنید و دور بریزید. دوشیدن و پمپ کردن شیر مادر باعث می‌شود سطح تولید شیر در بدن شما همچنان حفظ شود. در این فاصله نیز می‌توانید به کودکتان شیر خشک بدهید، اما در هر صورت ابتدا نظر پزشک خود را در این مورد بپرسید و خودسرانه یا با نظر اطرافیانتان اقدام به قطع شیردهی نکنید.

 

 


نویسنده: Dr Bisny T. Joseph,Medical Doctor

منابع:

1. When A Mother Is Ill; La Leche League
2. Temitope Awelewa, Breastfeeding During the COVID-19 Pandemic; American Academy of Pediatrics
3. Breast Milk and Infection; U.S. National Library of Medicine
4. Contraindications to Breastfeeding or Feeding Expressed Breast Milk to Infants; The Centers for Disease Control and Prevention
5. Pregnancy, Childbirth & Breastfeeding and HIV; Avert
6. Zika in Infants & Children; The Centers for Disease Control and Prevention
7. Drugs In Breastfeeding; U.S. National Library of Medicine

گروه خبری : بارداری و زایمان
دی ان ان