بالاترین رتبه اعتباربخشی بین المللی کانادا (ACI) در سال ۲۰۱۶
کسب رتبه درجه یک طبق ارزیابی وزارت بهداشت، در سه سال پیاپی تاکنون
پذیرش بیماران خارجی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
مجهز به پیشرفته ترین آزمایشگاهها و مراکز تصویربرداری پزشکی با عملکردی دقیق
سوختگی نوعی آسیب به بدن است که پوست و گوشت انسان را درگیر میکند و بر اثر گرمای زیاد، جریان برق، مواد شیمیایی شامل اسیدها و بازها، شعله آتش، بخار آب و پرتوها ایجاد میشود. امروزه با پیشرفت علمی روش های گوناگونی برای درمان سوختگی در دسترس هست. سوختگیهایی که تنها بر سطح پوست اثر میگذارند را سوختگیهای سطحی یا سوختگیهای درجه اول مینامند. سوختگی با ضخامت نسبی یا سوختگی درجه دوم هنگامی اتفاق میافتد که لایههای زیرین پوست آسیب میبینند. در سوختگی با ضخامت کامل یا سوختگی درجه سوم به همه لایههای پوست آسیب میرسد. در سوختگی نوع چهارم بافتهای عمیقتر مانند عضلات یا استخوان آسیب میبینند. درمان مورد نیاز به شدت سوختگی بستگی دارد. سوختگیهای سطحی را میتوان به وسیله مسکن درمان کرد، در حالیکه سوختگیهای شدیدتر نیازمند درمان مداوم در مراکز سوختگی ویژه میباشند.
سوختگی اساسا تمام افراد جامعه را تهدید می کند اما این مشکل بیشتر میان کودکان و افرادی که در شغلشان با اجسام و مایعات داغ برخورد دارند ایجاد میشود. سوختگی با آب جوش و سایر مایعات داغ در میان نوزادان و کودکان به دلیل کنجکاوی آنها ایجاد میشود لذا پدر و مادرها می بایست در این زمینه آموزش های لازم را جهت جلوگیری از این اتفاق که ممکن است حتی باعث مرگ فرد شود را فرا بگیرند.
افراد دیابتی نیز به دلیل کاهش حس لامسه در اندام تحتانی در معرض سوختگی قرار دارند. این افراد اصولا در فصل های سرد به علت نزدیکی به بخاری یا شوفاژ و نداشتن حس در اندامشان ممکن است با این مشکل مواجه بشوند.
همینطور این افراد ممکن است به دلیل تماس با اگزوز موتور مورد آسیب واقع شوند. سوختگی با اگزوز موتور میتواند سوختگی های عمیقی ایجاد کنند که باید در این زمینه به این بیماران و سایر اقشار جامعه آموزش لازم داده شود.
1- سوختگی های حرارتی
این نوع سوختگی ، در اثر تماس پوست با حرارت بالا به وجود می آید که رایج ترین نوع سوختگی نیز است .این سوختگی ممکن است با آب جوش، آب باتری ماشین یا هر مایع داغ دیگری ایجاد شود .برای پیشگیری از پیشرفت سوختگی حتما ، موضع آسیب دیده را با آب سرد شستشو دهید .
2- سوختگی های تابشی
این سوختگی بر اثر تماس پوست با اشعه ایجاد می شود . مانند تماس پوست با قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید ، اشعه بیمارستانی و دستگاه های صنعتی که منجر به سوختگی می شود .
3- سوختگی های شیمیایی
تماس مواد شیمایی بازی یا اسیدی با پوست ، موجب سوختگی می شود و البته میزان آسیب مواد بازی بیشتر از مواد اسیدی است. این نوع سوختگی می تواند در اثر تماس پوست با شوینده های خانگی یا مواد صنعتی رخ بدهد. در این سوختگی باید تمام لباس های مصدوم را از بدن خارج کرده و محل سوختگی را با آب 15 تا 30 دقیقه شستشو دهید .
4- سوختگی های الکتریکی
برق گرفتگی های خفیف یا شدید نیز می توانند منجر به سوختگی شوند . مثلا برق کاری یا هر فرد دیگری که می تواند با لوازم برقی یا زدن پریز به برق یا هر علت دیگری دچار سوختگی با برق گرفتگی شود. در این موارد باید فرد برق گرفته را از نظر ایست قلبی چک کنید ، همچنین باید به علت امکان پرت شدن مهره های گردن و کمر از نظر شکستگی بررسی شوند.
سوختگی ها طبق وسعت و شدت درگیری شامل سوختگی های درجه1، درجه2 و درجه 3 میشوند.
در سوختگی درجه 1 فقط قسمت خارجی و سطحی پوست آسیب میبیند و از رنگ طبیعی به رنگ قرمز تغییر رنگ میدهد و در مواقعی ورم نیز دیده میشود. همچنین در این درجه از سوختگی به دلیل سالم بودن اعصاب، درد و سوزش نیز احساس میشود. این نوع سوختگی در صورت مراجعه سریع به متخصص زخم در کمترین زمان بهبود مییابد.
در سوختگی درجه 2 علاوه بر آسیب اپیدرم، درم نیز آسیب میبیند. در سوختگی درجه 2 اولین اتفاق ایجاد تاول های پر از مایع میباشد. بهترین گزینه در مراقبت از این نوع سوختگی نترکاندن تاول های سوختگی می باشد زیرا پوست این تاول ها بهترین پانسمان بیولوژیک برای بدن انسان می باشد و سبب بهبود سوختگی میشوند. برای مدیریت و درمان قطعی سوختگی درجه 2 و محافظت از تاول ها و جلوگیری از افزایش وسعت سوختگی سریعا به متخصص زخم مراجعه نمایید.
در این نوع سوختگی علاوه بر لایه های پوست، تاندون ها و بافت چربی و در مواقعی استخوان نیز درگیر میشوند. نوع سوختگی بافت سیاه یا زردی تشکیل میشود که پس از انجام دبریدمان و برداشتن این بافت ها وسعت و عمق واقعی زخم نمایان میشود. این نوع سوختگی اصولا نیازمند درمان های پیشرفته و در مواقعی جراحی و پیوند پوست میباشد که طبق نظر متخصص مربوطه این درمان ها صورت میپذیرد.
آسیب های سوختگی در کودکان علت مکرر مراجعه به ED است. اگرچه اکثر آسیب های ناشی از سوختگی کودکان جزئی هستند ، اما خطر نسبی عوارض برای کودکان مبتلا به سوختگی بیشتر از بیماران سوختگی بزرگسال بیشتر است. هنگامی که بیماران اطفال دچار سوختگی جدی می شوند ، مدیریت مناسب راه های هوایی ، احیای مایعات و وضعیت می تواند عوارض و مرگ و میر را کاهش دهد. جراحات جزئی سوختگی نیاز به مراقبت از زخم ، مدیریت درد و ارزیابی آنتی بیوتیک ها و پیشگیری از کزاز دارد. این مکمل توصیه های مبتنی بر شواهد را برای ارزیابی و مدیریت بیماران اطفال مبتلا به جراحت های سوختگی در همه نوع و شدت ارائه می دهد. یاد خواهید گرفت:
منابع:
مجله علمی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران | مقایسه پانسمان باز و بسته و بهبودی زخم در بیماران سوختگی
کاهش عوارض و مرگ و میر در بیماران مبتلا به سوختگی کودکان EB Medicine